Preşedintele albanez Ilir Meta a anunţat anularea alegerilor municipale prevăzute să aibă loc pe 30 iunie, în timp ce premierul socialist Edi Rama a dat asigurări că scrutinul va avea loc, transmite AGERPRES.

„Condiţiile actuale nu permit organizarea de alegeri democratice şi corecte şi subminează orice posibilitate de a începe negocierile de aderare ale Albaniei cu UE”, a scris şeful statului într-un comunicat difuzat de administraţia prezidenţială de la Tirana.

Premierul Rama, aflat într-o întâlnire electorală în sudul ţării, a reacţionat afirmând că „alegerile chiar vor avea loc pe 30 iunie şi majoritatea socialistă este hotărâtă să ducă la bun sfârşit reforma justiţiei, crucială pentru viitorul european al Albaniei”.

Singura instituţie care poate tranşa situaţia este Curtea Constituţională. Dar ea a fost dizolvată, Albania reformând în profunzime sistemul judiciar, sub coordonarea SUA şi UE.

Pe de altă parte, opoziţia albaneză protestează de două luni cerând demisia premierului Edi Rama, aflat la putere din 2013, şi refuză să participe la alegerile municipale.

Cu toate acestea, cei care pot ajunge la un acord pentru a desemna o nouă dată care să depăşească termenele constituţionale sunt partidele politice, dar opoziţia respinge orice dialog cu Edi Rama.

Liderul Partidului Democrat de opoziţie Lulzim Basha a salutat anunţul preşedintelui în faţa a mii de susţinători adunaţi sâmbătă în faţa sediului executivului.

mai mult la :   radiochisinau.md


Descoperă mai multe la Albania ⓜ mapamond media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un răspuns