AcasăAlbaniaAlbania, refugiul surprinzător al elitei afgane

Albania, refugiul surprinzător al elitei afgane

-

Plecaţi de pe aeroportul din Kabul în condiţii dramatice, la bordul unor aeronave militare americane, numeroşi afgani şi-au găsit un refugiu temporar în Albania până la finalizarea dosarului de viză pentru destinaţia finală: SUA.

În staţiunea balneară Shëngjin, situată în apropierea graniţei cu Muntenegru, la la 70 de kilometri nord-vest de Tirana, aproape 600 de afgani descoperă noua lor gazdă. Sunt ingineri, medici, jurnalişti, profesori sau studenţi, anglofoni în mare parte, reprezentanţi ai unei elite puse pe fugă de noii stăpâni ai Afganistanului: talibanii.
Albania, despre care nu ştiu mai nimic, serveşte ca centru de tranzit, la fel ca Macedonia de Nord şi Kosovo. La cererea SUA, cele trei ţări balcanice s-au angajat să primească temporar afgani aflaţi în pericol. Albania, de exemplu, şi-a asumat găzduirea până la 4.000 de refugiaţi pentru o perioadă de „12-14 luni”, timp suficient pentru soluţionarea dosarului de viză pentru SUA. În Shëngjin, refugiaţii afgani sunt cazaţi într-un complex de cinci stele cu o replică perfectă în mijloc a Statuii Libertăţii, simbolul ţării în care aspiră să ajungă într-o bună zi, transmite corespondenta „Le Monde” Isabelle Mandraud.
„Pentru noi este o cauză firească. Acum 30 de ani, eram la fel ca afganii când am plecat spre coastele italiene”, explică premierul Edi Rama într-un interviu acordat pe 16 septembrie din biroul său de la Tirana. Pe 19 august, la patru zile de la intrarea talibanilor în Kabul, premierul socialist al Albaniei a postat pe Twitter un colaj format din două imagini – una cu sute de afgani înghesuiţi într-un avion militar american pe aeroportul din capitala Afganistanului şi cealaltă cu mii de albanezi luând cu asalt o navă de marfă în 1991, după prăbuşirea celui mai intolerant regim comunist din Europa.

Citeste mai mult: adev.ro/qzsiv8

Lasă un răspuns

- Advertisment -

Must Read

22 morti si peste 50 raniti intr-un atac armat din Lewiston,...

Cel putin 22 morti si peste 50 raniti intr-un atac armat din Lewiston, Maine! Atacatorul este inca in libertate, cautat de fortele speciale… Peste 22...